تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در ترید

تحلیل تکنیکال و فاندامنتال


برای معامله کردن در هر بازاری مثلا بازار فارکس می توان از دو نوع تحلیل تکنیکال و فاندامنتال استفاده کرد که هر کدام ویژگی ها و مزایا و معایب خاص خود را دارند و البته می توان به صورت همزمان از هر دو آن ها نیز بهره‌مند شد و استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم هر دوی این تحلیل ها و موارد استفاده آن ها را توضیح دهیم، پس تا انتهای مقاله همراه تبریز فایننس باشید.

مفهوم تحلیل 

به بررسی یک موضوع واحد از همه جوانب و به صورت کامل، همچنین مورد بحث قرار دادن عوامل موثر بر آن موضوع را تحلیل می‌گویند.

علت نیاز تحلیل در بازارهای مالی 

همان‌گونه که انسان‌ها در زندگی خود بدون فکر کردن درباره جنبه‌های مختلف یک مسئله تصمیم به انجام کاری نمی‌گیرند، در بازارهای مالی نیز برای خرید و فروش کردن باید به خوبی جوانب آن سنجیده شود. تحلیل به معامله‌گران فرصت تصمیم‌گیری می‌دهد. تحلیل در بازارهای مالی مانند چراغی است که مسیر را روشن می‌کند. بدون این چراغ، تریدرها قدم در تاریکی می‌گذارند و این احتمال شکستشان را بسیار افزایش می‌دهد. توجه داشته باشید که احتمال ضرر کردن در بازارهای مالی را نمی‌توان به صفر رساند. اما ابزارهایی در اختیار معامله‌گران قرار دارد که به کمک آن ها می‌توانند احتمال ضرر و زیان در بازار را کاهش داده و در مقابل شانس سودآوریشان را افزایش دهند. این ابزارها همان چیزی هستند که در اصطلاح به آن تحلیل گفته می‌شود. 

تحلیل فاندامنتال

تحلیل فاندامنتال (Fundamental) نوعی از تحلیل می‌باشد، که در آن فرد دارنده ارز دیجیتال یا کسی که قصد خرید آن را دارد، با بررسی اخبار، اقتصاد و همچنین وضعیت جامعه، به بررسی ارز دیجیتال مورد نظر در زمان‌های مختلف می‌پردازد و در زمان مناسب اقدام به خرید و یا فروش آن ارز دیجیتال می‌کند. به بیان دیگر می‌توان گفت که تحلیل بنیادین یا فاندامنتال به معنی بررسی و تحلیل یک پروژه یا شرکت از جنبه‌های مختلف و همچنین اخبار و رویدادهای مهم آن می‌باشد. پایه‌گذار این نوع از تحلیل، بنجامین گراهام می‌باشد. به گفته او سرمایه‌گذار، تحلیل فاندامنتال، ارزش درونی اوراق بهادار، ضرایب قیمت‌ها، درآمدهای شرکت و … را مورد توجه قرار می‌دهد. به همین خاطر نیز می‌توان گفت انجام این تحلیل امری کاملا تخصوصی بوده و سرمایه‌گذاران تازه‌کار نمی توانند با این تحلیل دقیق کار کنند.

منبع اطلاعات در این نوع از تحلیل به شرح زیر می‌باشند. دقت کنید در هنگام بررسی اطلاعات از موثق بودن منبع و صحیح بودن آن‌ها اطمینان حاصل نمایید:

  • وب‌سایت‌های ارز دیجیتال مورد نظر برای آشنایی با اهداف آن
  • وایت پیپر که در واقع گزارشی رسمی درباره موارد استفاده و اهداف ارز دیجیتال است
  • کانال‌های ارتباطی جامع
  • نشریات و خبرگذاری‌ها

مزایای تحلیل فاندامنتال

  • این تحلیل در فهم و درک کلی بازار ارزهای دیجیتال بسیار مفید موثر و است.
  • بهترین روش تحلیل برای سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت می‌باشد.
  • عوامل موثر برای پیش‌بینی قیمت ارزهای دیجیتال در این تحلیل مشخص می‌شود.

معایب تحلیل فاندامنتال

  • تحلیلگران برای درک درست از وضعیت بازار به آگاهی نسبت به تمام عوامل موثر بر قیمت ارزهای دیجیتال می باشند.
  • برخی از عوامل موثر بر تحلیل فاندامنتال می‌توانند اشتباه برداشت شوند.
  • این نوع از تحلیل نسبت به تحلیل تکنیکال زمان‌برتر است .
  • این تحلیل نیاز به بررسی همه جانبه عوامل مختلف مانند اخبار، اقتصاد و وضعیت جامعه دارد

عوامل موثر بر تحلیل فاندامنتال

  •  ارزش بازار:  سرمایه‌گذاران پیش از اقدام به خرید و یا فروش ارز دیجیتال باید از ارزش آن ارز در بازار آگاهی یافته و عاقلانه تصمیم بگیرند. هرچه ارزش بازار یک ارز دیجیتال بالاتر باشد، ریسک سرمایه‌گذاری روی آن کمتر خواهد بود. پس می‌توانیم ارزش بازار را به نوعی یک تحلیل فاندامنتال بدانیم.
  • حجم معاملات: سرمایه‌گذاران باید به بررسی حجم معاملات آن ارز در بازار ارزهای دیجیتال بپردازند. اگر حجم معاملات ۲۴ ساعته یک ارز دیجیتال مشخص بسیار پایین بوده باشد، در می یابید که فروش آن ارز دیجیتال برایتان دشوار خواهد بود. در برخی شرایط ممکن است حجم معاملات به دلایل خاصی کم شده باشد. در این صورت حجم آن در روزهای بعد به حالت عادی بازخواهد گشت و با بررسی حجم معاملات در یک ماه گذشته می‌توانید علت آن را دریابید.
  • پارامتر NVT: این پارامتر به معنی نسبت ارزش کل شبکه به فعالیت‌های افراد شرکت‌کننده در شبکه به عنوان سرمایه‌گذار می‌باشد. هرچه ارزش کل شبکه در یک ارز دیجیتال بالا باشد و فعالیت کاربران آن پایین می باشد،و پارمتر NVT آن ارز بالا بوده و این بالا بودن می‌تواند نشانه نزولی بودن روند قیمتی آن ارز باشد.
  • میزان به صرفه بودن استخراج ارز دیجیتال: یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کرد آن است که آیا هزینه‌ای که صرف استخراج ارز دیجیتال می‌شود، در مقایسه با قیمت آن ارز به صرفه می باشد یا خیر. زیرا با کاهش استخراج، قیمت آن ها روندی نزولی خواهد گرفت.
  • نرخ بازگشت سرمایه: نرخ بازگشت سرمایه درواقع به معنی میزان سود دریافتی هر سرمایه‌گذار به ازای هر میزان سرمایه‌گذاری می‌باشد. برای محاسبه‌ی نرخ بازگشت سرمایه باید قیمت ابتدایی ارز دیجیتال از قیمت حال حاضر آن کم می شود و عدد حاصل تقسیم بر قیمت اولیه ارز دیجیتال می‌شود.
  •  آینده ارز دیجیتال: از دیگر نکاتی که تحلیلگران و سرمایه‌گذاران به هنگام تحلیل فاندامنتال باید آن را در نظر بگیرند، آینده ارز دیجیتال می‌باشد. اگرچه افزایش قیمت ارزهای دیجیتال باعث شده که پروژه‌های بسیاری در این حوزه راه‌اندازی شوند، اما پس از بررسی و تحلیل بسیاری از این ارزهای دیجیتال مشخص می‌شود که آن‌ها نقشه و چشم‌انداز واضحی برای آینده ندارند

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) تحلیلی است که با استفاده از الگوهای قیمتی (که از بررسی رفتار قیمت در گذشته بازار استخراج شده اند) یا ابزارهای آماری و ریاضیاتی مانند اندیکاتورها و اسیلاتورها انجام می شود و کسانی که از این نوع تحلیل بهره می گیرند، با استفاده از چارت ها اقدام به تحلیل و پیش بینی قیمت در آینده بازار می کند. با استفاده از تحلیل تکنیکال، نسبت به مناسب‌ترین زمان برای خرید و فروش ارز دیجیتال آگاهی می‌یابید، بیشترین و کمترین قیمت آن را متوجه شده و می‌توانید سود بسیار زیادی را از خرید و فروش به موقع ارز دیجیتال بدست آورید.

تحلیل تکنیکال بر سه اصل اساسی بنیان گذاری شده است:

  1. همه چیز در قیمت لحاظ شده است.
  2. قیمت ها بر اساس روندها حرکت می کنند.
  3. تاریخ تکرار می شود.

مزایای تحلیل تکنیکال

  • تشخیص زمان مناسب ورود و خروج به بازار
  • اطلاع از حجم عرضه و تقاضا که منجر به شناخت تمایل بازار می‌شود.
  • ارائه اطلاعات بدون تاخیر 
  • یادگیری آسان؛ به دلیل وجود منابع آموزشی فراوان و همچنین، وجود ابزار و شیوه‌های گسترده، فراگیری و یادگیری این شیوه آسان است.
  • نبودن هیچگونه محدودیت زمانی در تحلیل و معامله‌گری

معایب تحلیل تکنیکال

  • وجود سیگنال‌های ضد و نقیض می‌تواند موجب سردرگمی شود.
  • با توجه به نادیده گرفتن فاکتورهای بنیادین در این روش، احتمال ریسک در بلند مدت افزایش می‌یابد.
  • امکان تحلیل بدون تعصبات شخصی تحلیل‌گر

ابزار های تحلیل تکنیکال

در تحلیل تکنیکال مواردی زیادی در نظر گرفته می‌شود که مهمترین آنها در زیر بیان نموده ایم:

  1. لگوهای قیمتی
  2. انواع نمودار قیمتی
  3. اسیلاتور و اندیکاتور
  4. الگوهای شمعی یا کندل استیک
  5. الگوهای هارمونیک
  6. پرایس اکشن
  7. خطوط فیبوناچی
  8. امواج الیوت

تحلیل تکنیکال یا فاندامنتال کدام بهترین است؟

اینکه آیا تحلیل تکنیکال بهتر است یا فاندامنتال، این یک امری سلیقه‌ای است و بستگی به آن دارد که این سوال را از چه کسی بپرسید. اگر بخوایم صادق باشیم باید بگوییم که “تحلیل تکنیکال” قطعا بسیار بهتر از تحلیل فاندامنتال است! به دلیل آن که  علاوه بر تمام مقالات و کتبی که در تایید این امر نوشته شده‌اند، تجربیات شخصی تریدهای با تجربه بازارهای مالی  در طی سال‌های متمادی از مقایسه نتایج آن‌ها با سایر تحلیل گران فاندامنتالیست به دست آمده است.

از مهمترین مزایای تحلیل تکنیکال نسبت به تحلیل فاندامنتال، گستردگی دامنه کاربرد آن است. یک تحلیلگر فاندامنتال اغلب بصورت همزمان توانایی فعالیت بر روی انواع مختلف صنایع گوناگون را ندارد و نمی‌تواند همزمان در حال فعالیت در بازارهای مختلف باشد، بلکه تبحر و تخصوص او صرفا در یک یا چند صنعت خاص متمرکز می‌شود. به عنوان مثال از یک فرد تحلیلگر بنیادی که به طور تخصوصی در عرصه تحلیل صنعت بانکی فعالیت می‌کند، نمی توان انتظار داشت که به همان خوبی قادر به تحلیل سهام شرکت‌های صنعت خودرو نیز باشد و یا با نگاهی کلان‌تر، یک فاندامنتالیست حرفه‌ای که اشراف کاملی بر تحلیل بنیادی شرکت‌های بورس ایران داشته باشد، ممکن است اصلا از قواعد و قوانین تحلیل در بازار بورس بین‌المللی هیچ اطلاعاتی نداشته باشد. اما برای یک تحلیلگر تکنیکال چنین نیست و هیچ مانعی نمی‌تواند او را از فعالیت در انواع مختلف بازارهای مالی محدود نماید. تمامی فرمول‌ها، قواعد، ابزار، نکات، روش‌ها و مهارت‌هایی که تحلیلگر تکنیکال می‌داند همگی در تمام بازارهای مالی مختلف کاملا صادق و قابل استفاده خواهند بود. برای یک تکنیکالیست اصلا فرق نمی‌کند که آیا نموداری که در حال بررسی آن است به یک سهم از بورس ایران اختصاص دارد و یا به فرض نمودار قیمت جهانی نفت یا طلا است. نمودار قیمت سهام در بورس نیویورک دقیقا از همان الگوها و قوانین تبعیت می‌کند که نمودار قیمت ارز در بازار فارکس و یا قیمت ارزهای دیجیتال در کریپتوکارنسی است.

کلام آخر

به طور کلی باید بگوییم که هر دو نوع تحلیل توسط سرمایه‌گذاران و فعالان بازارهای مالی انجام می‌شود.  اینگونه نیست که مجبور باشیم تنها از تحلیل تکنیکال و یا تحلیل فاندامنتال به تنهایی استفاده کنیم. در حقیقت از نظر خیلی‌ها بهترین روش استفاده همزمان از هر دو تحلیل برای دستیابی به نتایج بسیار قابل اعتماد می‌باشد. اگر شما هم دوست دارید در این بازارها به موفقیت برسید و سودهای خوبی نصیبتان شود، پس قطعاً باید با تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال آشنایی پیدا کنید. از همین رو در این مقاله سعی بر این بود تا ضمن معرفی این دو نوع تحلیل در مورد تفاوت‌های اساسی آن‌ها هم بحث کنیم تا بهتر بتوانید فرقشان را درک نمایید.

شما می توانید بامراجعه به سایت آکادمی تبریز فایننس از شرایط دوره های فارکس ، ارز دیجیتال ، پرایس اکشن RTM و بورس مطلع شوید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

1 دیدگاه در “تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در ترید”

  1. علی صفوی بهمن 9, 1401

    ولی تحلیل تکنیکال همیشه مهم تر از فاندامنتال بوده و هست

یک نظر اضافه کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 % تخفیف ویژه تابستانی جهت شرکت در دوره های تبریز فایننس