سیاست‌های پولی هاوکیش(Hawkish) داویش(Dovish)و تاثیرات آن در اقتصاد

به احتمال زیاد تا به حال شنیده باشید یک گزارشگر در حین ارائه گزارش کنفرانس های خبری چنین بگوید : رئیس بانک مرکزی بعد از منتشر شدن داده‌های اقتصادی قوی ، کمی لحن هاوکیش (Hawkish) از خود نشان داد. در واقع ، عبارت هاوکیش (Hawkish) و داویش (Dovish) به این اشاره دارد که آیا بانک مرکزی بیشتر تمایل به سیاست پولی انقباضی (هاوکیش) یا به انبساطی (داویش) دارد . سیاست‌های داویش و هاوکیش از طریق مکانیزمی که بانکدارها به آن سیاست لفظی (forward guidance) می‌گویند، باعث تاثیر بر نرخ برابری ارزها می‌شود. سیاست‌گذاران تلاش می‌کنند تا جای ممکن در ارتباطاتشان با بازار شفاف عمل کنند و بیان کنند که جهت سیاست‌های پولی موردنظرشان به کدام سو است، ما در این مقاله قصد داریم درباره این دو اصطلاح برای شما شرح دهیم پس تا انتهای مقاله همراه تبریز فایننس باشید.

سیاست پولی Hawkish 

Hawkish

کلمه Hawk به معنای شاهین یا باز بوده و هدف سیاست پولی Hawkish، کنترل تورم است. اصطلاح هاوکیش برای توصیف سیاست های مالی انقباضی مورد استفاده می‌گردد. اگر یک بانک‌ مرکزی درباره اعمال سیاست های مالی انقباضی ازطریق افزایش نرخ بهره یا کاهش تراز مالی بانک مرکزی صحبت کند، گفته می‌شود آن بانک سیاست هاوکیش دارد. همچنین اگر پیش‌بینی‌ها درجهت افزایش نرخ بهره تلقی شوند، گفته می شود سیاست مالی فعلی هاوکیش است. علاوه بر آن زمانی که بانک مرکزی چشم‌انداز مثبتی درباره‌ی رشد بازار داشته و انتظار افزایش تورم را داشته باشد، می‌توان گفت سیاست هاوکیش اعمال شده است.

بیشترین میزان تغییرات در نرخ ارزها معمولا زمانی رخ می‌دهند که بانک‌های مرکزی از داویش به هاوکیش (یا بالعکس) تغییر لحن می‌دهند. برای مثال، اگر بانک مرکزی پیش از این، حالت داویش داشته و از نیتز بازار به محرک سخن می‌گفت و سپس ناگهان در نطقی اعلام ‌کند که شاهد افزایش فشار تورم و رشد شدید بازار هستیم، شما می‌توانید انتظار تقویت ارز مربوط به آن کشور در مقابل سایر ارزها باشید.

برخی از عبارات که می‌توان به سیاست هاوکیش تعبیر کرد:

  • رشد قوی اقتصاد
  • افزایش تورم
  • کاهش ترازمالی
  • سیاست مالی انقباضی
  • افزایش نرخ بهره

عموما استفاده از عباراتی که به افزایش تورم، افزایش نرخ بهره و رشد اقتصادی قوی اشاره دارند، به اعمال سیاست مالی هاوکیش منتج خواهند شد.

سیاست پولی Dovish

Dovish

 کلمه Dove در فارسی معنای کبوتر بوده و هدف سیاست پولی Dovish این است که رشد اقتصادی را تقویت کند. داویش دقیقا نقطه مقابل هاوکیش بوده و  زمانی که بانک مرکزی به کاهش نرخ بهره یا به افزایش آسان‌سازی کمّی اشاره می‌کند، گفته می‌شود آ بانک سیاست داویش دارد. اگر بانک‌های مرکزی درباره رشد اقتصادی بدبین باشند و انتظار کاهش تورم یا حتی بروز تورم‌زدایی را داشته باشند و این انتظارات خود را درقالب پیش‌بینی‌ها و سیاست‌های لفظی به بازار اعلام دارند، گفته می‌شود که رویکردشان نسبت به اقتصاد داویش است.

برخی عباراتی که می‌توان به سیاست داویش تعبیر کرد:

  • رشد اقتصادی ضعیف
  • کاهش تورم/تورم‌زدایی (تورم منفی)
  • افزایش تراز مالی
  • سیاست مالی انبساطی
  • کاهش نرخ بهره

 

برای شرکت در بهتربن دوره فارکس می توانید بر روی لینک کلیک کنید.

 

مقایسه سیاستهای پولی هاوکیش (Hawkish) و داویش (Dovish)

سیاست پولی انقباضی – شاهینی یا هاوکیش (Hawkish)  سیاست پولی انبساطی – کبوتری  یا داویش (Dovish)
رشد قوی اقتصاد (تقویت ارز) رشد اقتصادی ضعیف (تضعیف ارز)
افزایش تورم کاهش تورم
کاهش تراز مالی بانک مرکزی ازطریق فروش اوراق قرضه رهنی (MBS) و خزانه‌داری

با فروش اوراق قرضه و خزانه‌داری ، نرخ بهره افزایش یافته و ارز تقویت می‌شود

افزایش تراز مالی بانک مرکزی ازطریق خرید اوراق قرضه رهنی (MBS) و خزانه‌داری

با افزایش منابع مالی تقاضا برای ارز کمتر و ارزش ارز کاهش می‌یابد

سیاست مالی انقباضی (محکم کاری و سختگیرانه) سیاست پولی انبساطی (شل و نرم)
افزایش نرخ بهره Hike (با هدف کنترل تورم و مهار فشارهای تورمی)

جریان نقدینگی به سمت ارز با نرخ بهره بالاتر سرازیر می‌شود و ارز کشور تقویت می‌شود

با پیش‌بینی سرمایه‌گذاران مبنی‌بر افزایش نرخ بهره ، ارز تقویت می‌شود

کاهش نرخ بهره Cut (با هدف تحریک بازار و رونق اقتصادی)

جریان نقدینگی از سمت ارز با نرخ بهره کمتر دور می‌شود و ارز کشور تضعیف می‌شود

با پیش‌بینی سرمایه گذاران از کاهش نرخ بهره ، ارزش ارز تضعیف می‌شود.

ابزارهایی استفاده شده در سیاست های پولی Hawkish و Dovish  

در ایالات متحده نهاد اصلی سیاست‌گذاری پولی، کمیته ۱۲ عضوی فدرال بازار باز (FOMC) در سیستم فدرال رزرو است که به عنوان Fed شناخته می‌شود. فدرال رزرو ابزارهایی برای اجرای سیاست‌های تسهیل‌کننده یا تشدیدکننده خود دارد، در اینجا ما قصد داریم به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

نرخ بهره ذخیره (Reserve Interest Rates)

 نرخ بهره‌ای است که فدرال رزرو به بانک‌ها برای نگهداری پول در ذخیره می‌پردازد. این نرخ در سیاست داویش کاهش و در سیاست هاوکیش افزایش می‌یابد. زمانی‌که بانک‌ها به نرخ‌های ذخیره بالاتری می‌پردازند، تمایل کمتری به وام دادن به مشاغل و مصرف‌کنندگان دارند و برعکس.

نرخ تنزیل (Discount Rates)

نرخ تنزیل، نرخ بهره‌ای است که بانک‌ها در ازای دریافت وام از فدرال رزرو به آن می‌پردازند. سیاست هاوکیش به معنای نرخ تنزیل بالاتر است که در نهایت به نرخ‌های بالاتر برای سایر وام ها، از کریدت کارت‌ها گرفته تا وام مسکن، انجام می پذیرد. در سیاست داویش نیز نرخ تنزیل کاهش می‌یابد. البته در زمان‌هایی که نرخ‌ بهره از قبل پایین بوده باشد، کاهش نرخ تنزیل چندان موثر نیست.

الزامات ذخیره (Reserve Requirements)

بانک‌ها برای حفظ ثبات سیستم بانکی، موظفند مقادیر معینی از وجوه را ذخیره کنند. در حالت Hawkish فدرال رزرو این آستانه را افزایش می‌دهد، در نتیجه پول را از گردش خارج می‌کند که این خود باعث افزایش نرخ بهره می شود. در حالت Dovish نیز این میزان کاهش پیدا می‌کند.

خرید و فروش اوراق بهادار (Buying and Selling Securities)

فدرال رزرو می‌تواند با خرید اوراق قرضه از بانک‌ها، پول بیشتری را وارد سیستم کند. که این یک رویکرد داویش است و بانک‌ها را به کاهش دادن نرخ بهره وام‌هایی که ارائه می دهند، تشویق می‌کند. FED در حالت هاوکیش با فروش اوراق بهادار دولتی ایالات متحده به بانک‌های عضو خود، عرضه پول در اقتصاد را کاهش دهد. این امر میزان پولی را که بانک‌ها می‌توانند وام بدهند، کاهش می‌دهد و باعث افزایش نرخ بهره در انواع وام‌ها می‌شود.

اثر سیاست های پولی Hawkish یا Dovish بر بازارهای مالی

در سال‌های اخیر، دو مورد بارز در مورد استفاده از سیاست پولی Dovish وجود دارد. یکی مربوط به بحران مالی سال ۲۰۰۸ و دیگری به پاندمی کرونا برمی‌گردد. فدرال رزرو پس از بحران مالی ۲۰۰۸ از تسهیل کمی برای بازگرداندن ثبات به بازارهای مالی استفاده کرد. در سال ۲۰۲۰، در پی پیامدهای مالی همه‌گیری کووید-۱۹، فدرال رزرو بار دیگر به تسهیل کمی تکیه کرد و ترازنامه خود را به ۷ تریلیون دلار رساند.

در سال ۲۰۰۸، فدرال رزرو چهار دور تسهیل کمی را برای مبارزه با بحران مالی از دسامبر ۲۰۰۸ تا اکتبر ۲۰۱۴ آغاز کرد و تقریبا ۴ تریلیون دلار به عرضه پول اضافه کرد. در پی کاهش نرخ بهره به دلیل پاندمی کرونا،‌ شاهد رشد قیمت ارزهای دیجیتال و سهام شرکت‌ها بودیم به نحوی که در سال ۲۰۲۱،‌ رمزارزهای زیادی از جمله بیت کوین و اتریوم بالاترین قیمت تاریخشان را ثبت کردند. 

کلام آخر

 ما در این قاله در مورد سیاست های پولی Hawkish و Dovish، دو رویکرد بانک مرکزی در قبال وضعیت اقتصاد و تورم است صحبت کرده و بیان کردیم که از مهم‌ترین ابزار بانک‌های مرکزی برای اعمال این سیاست‌ها، نرخ بهره است. در سیاست پولی داویش برای رشد اقتصاد و اشتغال‌زایی، نرخ بهره را کاهش داده و عرضه پول را افزایش می‌دهند. در سیاست پولی هاوکیش برای کنترل تورم، نرخ بهره را افزایش و عرضه پول را کاهش می‌دهند. تصمیم‌های فدرال رزرو یا همان بانک مرکزی آمریکا،‌ تاثیر زیادی بر اقتصاد دنیا و بازارهای مالی می‌گذارد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

3 دیدگاه در “سیاست‌های پولی هاوکیش(Hawkish) داویش(Dovish)و تاثیرات آن در اقتصاد”

  1. هاشم اصلانی بهمن 25, 1401

    ولی عجب سیاست هایی دارن ها این خارخی ها با یه سخن رانی کل بازارو زیرو رو میکنن

  2. هیما راضی اسفند 4, 1401

    یعنی جلساتی که فدرال رزرو میزاره تن و بدن ادم به لرزه در می یاد که الان از این رو به اون رو میشه

  3. رضا جمالی اسفند 4, 1401

    ممنون از مقالتون

یک نظر اضافه کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 % تخفیف ویژه تابستانی جهت شرکت در دوره های تبریز فایننس