آشنایی با اصطلاحات پر کاربرد بازار ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال

ما در عصری قرار داریم که بازار کریپتوکارنسی یا رمزارزها تمام فضای مجازی و واقعی را تحت تأثیر خود قرار داده است و خبرهای مرتبط با رمزارزها همه جا به چشم می‌خورد و روز به روز محبوبیت بیشتری در بین مردم پیدا می‌کنند. از آن جا که آینده متعلق به ارزهای دیجیتال است، ورود به این حوزه و آشنایی با این فضا برای همه امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر محسوب می‌شود.

هر تکنولوژی اصطلاحات و واژه‌نامه مخصوص به خود را دارد و از لغاتی تشکیل شده است که در آن حرفه معنای متفاوتی دارند، بازار رمزارزها نیز از این قاعده مستثنا نیست و از آنجایی که زبان اصلی این حوزه زبان انگلیسی است در ابتدای ورود بسیاری از افراد دچار سردرگمی می‌شوند.

برای آن دسته از افرادی که قصد ورود به این فضا را دارند برای آنکه بدانند چطور در این جریان پرنوسان قرار گیرند لازم است که با اصطلاحات این حوزه آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند معنا و مفهوم خبرها و آموزش‌ها را به درستی درک کنند، پس برای آشنایی با اصطلاحات پرکاربرد بازارهای مالی تا انتهای مقاله همراه تبریز فایننس باشید.

استخراج بیت کوین

استخراج بیت کوین یا همان ماینینگ بیت کوین، یک فعالیت داوطلبانه است که در آن افرادی داوطلب به‌نام «استخراج‌کننده» (ماینر)، قدرت پردازش دستگاه‌های استخراج خود را در اختیار شبکه قرار می‌دهند تا امنیت شبکه حفظ و تراکنش‌های بیت کوین تأیید شود. البته ماینرها این کار را محض رضای خدا انجام نمی‌دهند، بلکه برای آن پاداش می‌گیرند و این پاداش همان بیت کوین‌ است. به‌عبارت دیگر، زمانی که برای دوست خود بیت کوین ارسال می‌کنید، ماینرها در پشت قضیه با فعالیت خود به تأیید شدن تراکنش‌ شما کمک می‌کنند و شبکه به این کار آنها پاداش می‌دهد.

پس با ماینینگ، در واقع سه کار اصلی انجام می‌شود:

  1. تأیید تراکنش‌های بیت کوین
  2. حفظ امنیت شبکه‌ بیت کوین
  3. تولید واحدهای جدید بیت کوین به‌صورت غیرمتمرکز

ساتوشی 

ساتوشی کوچک‌ترین واحدی است که در بلاک چین بیت کوین ثبت شده است: یک ساتوشی یعنی یک ممیز، هفت صفر و بعد یک. به عبارت دیگر یک ساتوشی برابر است با: ۰.۰۰۰۰۰۰۰۱ بیت کوین یا ۸۱۰*۱.۰ BTC.  ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین، برای اینکه اختراعش بتواند به عنوان پول مورد استفاده قرار بگیرد، فکر واحدهای کوچک‌تر آن را هم کرده بود. ساتوشی با نماد اختصاری SAT، در گفت‌وگوهای روزمره میان فعالان بلاک چین و ارزهای دیجیتال، مخصوصا علاقه‌مندان به بیت کوین متداول‌ است.

هاوینگ بیت کوین

 به طور میانگین، هر چهار سال یکبار (پس از گذشت ۲۱۰هزار بلاک در بلاک چین بیت کوین)، میزان تولید بیت کوین‌های جدید به شکل ناگهانی نصف می‌شود یا به‌طور دقیق‌تر، پاداش اهدایی به ماینرها برای اضافه کردن یک بلاک به بلاک چین ۵۰ درصد کاهش می‌یابد. هاوینگ توسط ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین، و با هدف کنترل تورم بیت کوین، در کد این شبکه قرار داده شده است. از آنجایی که رویداد هاوینگ در واقع نرخ عرضه بیت کوین‌های جدید یا همان عرضه را نصف می‌کند، به عقیده کارشناسان این رویداد تأثیر قابل‌توجهی بر قیمت بیت کوین می‌گذارد و می‌تواند ارزش بیت کوین را در طول زمان افزایش دهد.

Token (توکن)

توکن­‌ها رمزارزهایی هستند که بلاک چین اختصاصی ندارند و بر روی بستر سایر رمزارزها کار می­‌کنند؛ مانندبیت تورنت. وینک (wink)

Altcoin (آلت کوین)

هر ارزی به جز بیت کوین، آلت کوین گفته می شود مانند اتریوم ، کاردانو و…..

StableCoin (کوین‌هایی با قیمت ثابت)

در دنیای رمزارزها، کوین‌هایی وجود دارد که ارزش آنها با یک دارایی ثابت مانند دلار برابر است. به اینگونه کوین‌ها، استیبل کوین گفته می‌شود. برای مثال، قیمت استیبل کوینی مانند تتر، یک دلار است. استیبل کوین‌ها با هدف کاهش نوسانات بازار ایجاد شدند و بر خلاف دیگر رمزارزها که قیمت پایداری ندارند، می‌توانند از سرمایه معامله‌گران محافظت کنند.

بلاکچین

به زبان ساده، بلاکچین یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است. تفاوت آن با سیستم‌های دیگر این است که اطلاعات ذخیره‌شده روی این نوع سیستم، میان همه اعضای یک شبکه به اشتراک گذاشته می‌شود. با استفاده از رمزنگاری و توزیع داده‌ها، امکان هک، حذف و دستکاری اطلاعات ثبت‌شده، تقریباً از بین می‌رود.

فاست (Faucet)

فاست (Faucet) در حوزه ارزهای دیجیتال سایت‌هایی هستند که به گفته خودشان در صورت بازدید از آن‌ها، هر چند ثانیه یا چند دقیقه یکبار می‌توانید مقداری بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر دریافت کنید. البته حداقل میزان برداشت از این سایت‌ها بسیار بالاست و میزان ارز دیجیتال دریافتی بسیار ناچیز است. به همین دلیل در اغلب موارد نمی‌توانید از این سایت‌ها برداشتی داشته باشید و در واقع سایت‌های فاست با دریافت بازدید خیلی زیاد، سود واقعی را می‌برند. فاست در زبان انگلیسی یعنی شیر آبی که چکه می‌کند که می‌توان معنای «درآمد قطره‌ای» را از آن برداشت کرد.

وایت پیپر (White paper)

وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال سندی (معمولاً یک فایل PDF) است که توضیحی جامع از یک پروژه غیرمتمرکز (ارز دیجیتال یا شبکه مبتنی بر بلاک چین) در آن ارائه شده است. در حقیقت وایت پیپر یک معرفی‌نامه از پروژه است که به خواننده توضیح می‌دهد یک پروژه قرار است چه مشکلی را حل کند. وایت پیپر در هر حوزه‌ای می‌تواند وجود داشته باشد و محدود به دنیای ارزهای دیجیتال نیست. زمانی که با یک ارز دیجیتال جدید روبه‌رو هستیم (علی‌الخصوص اگر این پروژه در مرحله عرضه اولیه سکه یا همان ICO قرار داشته باشد)، اولین گامی که برای تحلیل آن باید برداریم، مطالعه وایت پیپر است. هدف از نگارش این سند در فضای ارزهای دیجیتال، ارائه نقشه‌ای دقیق از آینده این ارزها و برنامه‌های آنهاست. توضیح جامعی از خود محصول و فناوری‌ای که پشت آن قرار دارد، مشکلی که این محصول قرار است آن را حل کند، جزئیاتی در خصوص توکن دیجیتال آن و اطلاعاتی در مورد تیم توسعه‌دهنده و نقشه راه آن‌ها برای این پروژه، از جمله مواردی هستند که در وایت پیپر باید به آنها اشاره شود.

سختی شبکه (Difficulty) یا سختی استخراج

 اساس کلی مفاهیم سختی شبکه در تمامی ارزهای دیجیتال یکسان است. برای توضیح سختی شبکه یکی از ارزهای دیجیتال قابل استخراج مانند بیت کوین را در نظر بگیرید. سختی شبکه بیت کوین هر دو هفته یک بار تغییر می‌کند تا زمان پیدا شدن هر بلاک به طور میانگین ۱۰ دقیقه باقی بماند. در صورتی که سختی شبکه وجود نداشته باشد، با وارد شدن ماینرهای بیشتر به شبکه حدس‌هایی که درباره هش هر بلاک زده می‌شود نیز افزایش پیدا می‌کند. به دنبال افزایش تعداد حدس‌های زده شده، احتمال پیدا شدن هر بلاک در زمانی کمتر از ۱۰ دقیقه هم بیشتر می‌شود. با این حساب عامل کنترل ‌کننده‌ای در شبکه وجود نخواهد داشت تا جلوی ماینرها را از ایجاد بلاک در هر دقیقه، ثانیه و یا حتی کمتر از یک ثانیه بگیرد و آن‌ها را وادار به ایجاد بلاک در زمان حدودی ۱۰ دقیقه کند.

ETF بیت کوین

به‌بیان خیلی ساده، یک ETF بیت کوین صندوقی است که داخل آن مقدار زیادی بیت کوین واقعی وجود دارد یا به بازار آتی بیت کوین (نسبت به نوع صندوق) متصل است. اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند سهام ETF بیت کوین را مانند یک سهم در بورس معامله کنند. قیمت سهام صندوق بر اساس قیمت بیت کوین بالا و پایین می‌شود. سهام‌ ETF بیت کوین به‌جای صرافی‌های ارز دیجیتال، در بورس خریدوفروش می‌شود. بدیهی است که معاملات فقط در ساعتی که بورس یک کشور باز است، انجام می‌شود.

به‌طور کلی دو نوع صندوق قابل‌معامله در بورس برای بیت کوین وجود دارد:

  • ETF فیزیکی: این نوع صندوق به‌طور کامل با بیت کوین واقعی پشتیبانی می‌شود؛ خطر بزرگی که برای آن وجود دارد این است که نگهداری بیت کوین واقعی (در حجم بالا) بسیار مشکل است.
  • ETF آتی (فیوچرز): این نوع صندوق به‌طور مستقیم با بیت کوین پشتیبانی نمی‌شود؛ بلکه از بازار قراردادهای آتی (فیوچرز) استفاده می‌کند. توضیح کامل قراردادهای آتی در این مقاله نمی‌گنجد؛ اما همین قدر بدانید که بیت کوین واقعی در آن نگهداری نمی‌شود و فقط با قیمت بیت کوین ارزش سهام بالا و پایین می‌شود. ETF‌های بیت کوینی که قرار است در آمریکا پذیرفته شود از این نوع هستند.

شبکه لایتنینگ بیت کوین

اساس شبکه لایتنینگ بر این استوار است که لزومی ندارد همه تراکنش‌ها در بلاک چین ذخیره شوند. فرض کنید شما و یکی از دوستان‌تان دایما با همدیگر تراکنش دارید. در برخی موارد او برایتان بیت کوین می‌فرستد و گاهی نیز شما برایش بیت کوین ارسال می‌کنید. در این صورت، لزومی ندارد همه این تراکنش‌ها را در بلاک چین ثبت کنید و در عوض می‌توانید آن را در جایی دیگر ثبت کنید.

به زبان ساده اینکه لازم است یک کانال پرداخت (payment channel) بین خودتان و دوست‌تان ایجاد کنید و ایجاد این کانال را در بلاک چین ثبت کنید. اکنون شما و دوست‌تان می‌توانید هر چند بار که خواستید از طریق این کانال با هم تراکنش داشته باشید. این کانال می‌تواند تا چند ساعت، چند روز، چند هفته یا حتی چندین سال همچنان باز باشد. تنها وقتی که این کانال دوباره در بلاک چین ثبت می‌شود وقتی است که بخواهید آن را ببندید. در این صورت باید وضعیت نهایی تراکنش‌هایی که در این کانال روی داده را بر روی بلاک چین ثبت کنید.

Public Key (کلید عمومی)

کلید عمومی یک آدرس کیف پول منحصربه‌فرد است که شامل رشته‌ای از اعداد و حروف می­‌شود. عملکرد کلید عمومی مشابه شماره حساب بانکی شماست که برای دریافت رمزارز استفاده می‌شود. کلید عمومی عموما یک طرفه است و امکان برداشت از آن وجود ندارد.

Private key (کلید خصوصی)

رشته­‌ای از اعداد و حروف که برای دسترسی به کیف پول شما استفاده می‌شود، کلید خصوصی نام دارد. در حالی که کیف پول شما توسط یک کلید عمومی نشان داده می­‌شود؛ کلید خصوصی، رمز عبور کیف پول شماست که باید از آن مراقبت کنید. شما هنگام فروش یا برداشت رمزارزها به این کلید نیاز دارید، زیرا این کار به عنوان امضای دیجیتالی شما محسوب می‌­شود. کلید خصوصی دو طرفه است هم امکان واریز و هم امکان یرداشت از آن وجود دارد.

قراردادهای هوشمند

قرارداد هوشمند یک کد برنامه نویسی است که روی بلاکچین پیاده‌سازی می‌شود تا در صورت اتفاق افتادن یک سری شرایط، دستورات خاصی را که برنامه نویس به آن‌ داده است، اجرا کند. قراردادهای هوشمند یک نوآوری بسیار انقلابی هستند که ما را از اعتماد کردن به دیگران بی نیاز می‌کنند.

Block Reward (جایزه بلاک)

ماینرها در ازای کاری که در شبکه بلاک چین انجام می‌دهند، رمزارز پاداش می‌گیرند.

Mining Pool (استخر استخراج)

اگر تعدادی از ماینرها قدرت محاسباتی خود را در کنار هم جمع کرده و تلاش کنند تا بتوانند معاملات موردنیاز برای شروع یک بلوک جدید در زنجیره را تکمیل کنند، آنها در یک «استخر استخراج» قرار می­‌گیرند. پاداش ماینرها بر اساس میزان مشارکت ماینرها، بین کسانی که در استخر قرار دارند، تقسیم می‌شود. ایده اصلی این است که حضور در یک استخر استخراج ارز دیجیتال، شانس بیشتری برای داشتن هش‌های موفق را فراهم می­‌کند. تراکنش‌هایی که در شبکه بلاک چین انجام می‌شوند، به تایید نیاز دارند. جهت اینکار، الگوریتم‌هایی وجود دارد که بر اساس آنها، ماینرها در مورد تایید یا عدم تایید یک تراکنش به توافق می‌رسند. به این نوع از الگوریتم‌ها، الگوریتم اجماع گفته می‌شود.

Proof of work (گواه اثبات کار)

گواه اثبات کار یکی از اصطلاحات ارز دیجیتال است که قطعاً بسیار در مورد آن شنیده‌اید. اثبات کار فرآیندی است که طی آن ماینرها ثابت می‌کنند که روی حل یک مسئله ریاضی در شبکه کار کرده‌اند. هر ماینری که بتواند مسئله موردنظر را حل کند، می‌تواند بلاک جدید را به بلاک چین اضافه کند.

Proof of Stake (گواه اثبات سهام)

گواه اثبات سهام نوعی مکانیزم اجماع است که در آن،سپرده گذاران بر اساس تعداد رمزارزهایی که دارند، انتخاب می‌شوند. به این معنی که هر چه دارایی یا سهام سپرده گذاران بیشتر باشد، شانس بیشتری برای تایید بلاک‌های جدید خواهد داشت.

کیف پول (Wallet)

کیف پول ارزهای دیجیتال از اصطلاحات رایج دنیای کریپتوکارنسی‌ها است که به کاربران این امکان را می‌دهد تا ارزهای دیجیتال را ذخیره کرده و معاملات خود را از این طریق انجام دهند. در کیف پول از کلیدهای عمومی و خصوصی استفاده می‌شود.

Hash (هش)

به زبان خیلی ساده، هش به خروجی گفته می­‌شود که از اطلاعات ورودی بدست می‌آید. الگوریتم هش، اطلاعات ورودی را در هر اندازه­‌ای که باشد، دریافت کرده و یک خروجی با اندازه ثابت تولید می­‌کند. هش را می‌توان «اثر انگشت دیجیتالی» نامید که از طریق پردازش اطلاعات توسط «تابع هش» ایجاد می­‌شود. این فرآیند به صورت خطی و یک طرفه صورت می‌گیرد. به این معنی که از طریق هش ایجاد شده، نمی‌توان به داده‌های اصلی (اطلاعات ورودی) دست پیدا کرد (همانطور که از طریق اثر انگشت، نمی‌توانیم انگشت را تصور کنیم و آن را بسازیم). هش بیت کوین ۶۴ رقمی است.

Hash Rate (نرخ هش)

نرخ هش نشان می‌دهد کامپیوتر شما تا چه اندازه‌ای توان تولید دارد (سرعت انجام عملیات استخراج) و عملکرد آن چقدر است. نرخ هش یکی از مهم ترین فاکتورهای انتخاب دستگاه استخراج محسوب می­‌شود.

Decentralization (غیرمتمرکز)

غیرمتمرکز بودن شاید مهمترین ویژگی بیت کوین و سایر رمزارزها باشد. با نبود مرجع مرکزی، رمزارزها نسبت به ارزهای فیات (دلار، ریال و غیره) و سایر روش‌های پرداخت، مزایای منحصر به فردی دارند. یکی از مهمترین این مزایا، عرضه پولی محدود است که به مرور زمان می­‌تواند باعث افزایش ارزش رمزارزها شود (به عنوان مثال، تعداد کل بیت کوین­‌ها، ۲۱ میلیون است؛ این تعداد ثابت در طول زمان، باعث افزایش قیمت بیت کوین می­‌شود).

TXID یا شناسه تراکنش

 وقتی از عملیات اینترنتی صحبت می‌کنیم، همیشه باید راهی برای پیگیری آن داشته باشیم. فرقی نمی‌کند که این عملیات، یک خرید اینترنتی ساده باشد، یا ثبت نام در یک سامانه و یا واریز پول به یک حساب دیگر؛ در هر صورت، بعد از انجام عملیات، شماره یا کدی در اختیار شما قرار می‌گیرد که با آن می‌توانید عملیات خود را پیگیری کنید. یعنی از صحت انجام آن مطمئن شوید و یا در صورت مواجهه با مشکل، دست‌کم علت آن را متوجه شوید. شناسه تراکنش یا TXID، یک رشته‌کد منحصربه‌فرد متشکل از اعداد و حروف درهم‌ریخته است که به هر تراکنش در بلاک چین اختصاص می‌یابد. این شناسه در حقیقت از اِعمال «تابع هش» بر روی اطلاعات تراکنش (مانند فرستنده، گیرنده، مبلغ و زمان انجام تراکنش) به دست می‌آید و به همین دلیل، آن را با عنوان هش تراکنش (Transaction Hash یا TX Hash) نیز می‌شناسیم.

صرافی ارز دیجیتال

صرافی ارز دیجیتال یا اکسچنج (Exchange) بستری است که در آن اشخاص می‌توانند ارزهای دیجیتال خود را معامله و به ارز دیجیتال دیگر یا پول ملی تبدیل کنند. صرافی می‌تواند یک سایت باشد یا یک اپلیکیشن موبایل که روی تلفن همراه نصب می‌شود یا هر دو. با ثبت‌نام در یک صرافی ارز دیجیتال می‌توانید در قبال پول ملی یا ارز دیجیتال دیگر، ارز دیجیتال خریداری کنید یا ارز دیجیتال خود را در قبال پول ملی (مانند ریال) یا یک ارز دیجیتال دیگر به فروش برسانید. برای ثبت‌نام یا انجام معامله، نیاز به حضور فیزیکی در محل دفتر صرافی ارز دیجیتال وجود ندارد و تنها کافی است از طریق سایت یا اپلیکیشن موبایل اقدام شود، چراکه وقتی با دارایی‌هایی از جنس دیجیتال سروکار داریم، نیاز به مراجعه حضوری از بین می‌رود.

ایردراپ

ایردراپ به معنی ارسال رمزارزهای رایگان از طرف پدیدآورندگان آن رمزارز و یا سایت مربوطه به برخی کاربران است. بیشتر مواقع شرکت‌های تازه تأسیس بر پایه بلاک چین، از این روش برای تبلیغ و افزایش کاربران خود استفاده می‌کنند. علاوه‌بر این برخی از صرافی‌های ارز دیجیتال و ارائه دهندگان کیف پول نیز برای جذب کاربران جدید یا حفظ مشتریان خود، ایردراپ انجام می‌دهند.

توکن غیرمثلی (Non-fungible token) یا NFT 

یک توکن غیرمثلی یا NFT، یک دارایی دیجیتال (مشابه ارز دیجیتال) است که کمیاب و منحصربه‌فرد بوده و روی بلاک چین ذخیره و جابه‌جا می‌شود. آیتم‌‌های بازی‌های کامپیوتری، اقلام کلکسیونی، آثار هنری دیجیتال، بلیط رویدادهای مختلف، نام‌ دامنه‌ها، یک خانه که به‌صورت توکن درآمده و … در دسته توکن‌های غیرمثلی جای می‌گیرند. مالکیت توکن‌های غیرمثلی روی بلاک چین ثبت می‌شود. بلاک چین به‌زبان ساده یک دفتر دیجیتال برای ذخیره اطلاعات است. اطلاعات ثبت‌شده روی بلاک چین میان همه کامپیوترهای متصل، به ‌اشتراک‌ گذاشته می‌شود و نمی‌توان آنها را دستکاری کرد. بنابراین با درنظرگرفتن امنیت و تغییرناپذیری بلاک چین‌ها، مالکیت یک توکن غیرمثلی، معنای واقعی پیدا می‌کند.

صرافی غیرمتمرکز 

صرافی غیرمتمرکز یا DEX، بستری برای انجام معاملات به‌صورت غیرمتمرکز است و از بلاک چین و قراردادهای هوشمند برای حذف واسطه‌ها استفاده می‌کند. با یک صرافی غیرمتمرکز کاربران می‌توانند بدون نیاز به واریز ارزهای دیجیتال به کیف پول صرافی‌ها، از داخل کیف پول خودشان معاملات را انجام دهند. وقتی صحبت از خریدوفروش و تبادل ارزهای دیجیتال به میان می‌آید، ذهن‌ها به‌سمت صرافی‌هایی نظیر بایننس و کوین بیس می‌رود و این موضوع بی‌علت نیست. سهولت استفاده از آنها و محبوبیت‌شان باعث شده است تا کمتر کسی نیاز به صرافی‌های دیگر را حس کند. اما ذات غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال با نحوه کار این صرافی‌ها در تضاد است. هک و سرقت و همچنین امکان بلوکه‌شدن دارایی‌ها اصلی‌ترین خطراتی هستند که دارایی‌های معامله‌گران در یک صرافی متمرکز را تهدید می‌کنند. اما در یک صرافی غیرمتمرکز معتبر که کدنویسی بی‌نقصی داشته باشد، این خطرات دیگر وجود ندارند. در این صرافی‌ها، دارایی‌ها مستقیم از کیف پول معامله‌گر برداشت می‌شود و هیچ شخص ثالثی مدیریت ارزها را برعهده نخواهد داشت. برای فعالیت در صرافی‌های غیرمتمرکز نیازی به واردکردن اطلاعات شخصی و حساس نیست و تنها با اتصال یک کیف پول می‌توانید از خدمات یک DEX استفاده کنید. البته به‌دلیل مشکلات فنی که گاهی اوقات برای صرافی‌های غیرمتمرکز پیش می‌آید، پشتیبانی نکردن از همه ارزهای دیجیتال و همچنین مسئله مقیاس‌پذیری بلاک چین‌ها (کندی تراکنش‌ها)، هنوز بیش از ۹۰٪ حجم معاملات ارزهای دیجیتال روی صرافی‌های متمرکز انجام می‌شود و معامله‌گران آن‌طور که باید فعلاً به صرافی‌های غیرمتمرکز اعتماد ندارند. بااین‌حال،‌ در سال ۲۰۲۰ شاهد رشد چشم‌گیر در حجم معاملات این صرافی‌ها بودیم و امیدواری زیادی برای آینده این صرافی‌ها وجود دارد.

مقیاس پذیری

مقیاس پذیری به معنای قابلیت گسترش و تطبیق با شرایط است. یک سیستم مقایس‌ پذیر سیستمی مطلوب است. در بیت کوین و حوزه ارزهای دیجیتال مقیاس‌پذیری یک مشکل محسوب می‌شود زیرا به عنوان مثال شبکه بیت کوین فقط می‌تواند 7 تراکنش در ثانیه را پردازش کند که کاربرد آن به عنوان پول را زیر سوال می‌برد. به عبارت دیگر می‌توان گفت مقیاس‌پذیری در ارزهای دیجیتال به معنای توانایی انجام تراکنش‌های سریع و ارزان است

دستگاه ماینر 

ماینر یا دستگاه ماینر به سخت‌افزارهایی گفته می‌شود که در فرایند استخراج ارزهای دیجیتال مورداستفاده قرار می‌گیرند. استخراج ارزهای دیجیتال به توان پردازشی بسیار بالایی نیاز دارد و نقش ماینرها در شبکه، فراهم‌کردن این توان پردازشی است. استخراج‌کنندگان با دستگاه‌های ماینر خود در شبکه فعالیت کرده و در ازای قدرت پردازشی که در اختیار شبکه قرار می‌دهند، پاداش دریافت می‌کنند.

هر ارز دیجیتال را می‌توان با یک یا چند سخت‌افزار کامپیوتری استخراج کرد. به‌طور کلی امروزه برای استخراج ارزهای دیجیتال می‌توان از این چهار سخت‌افزار استفاده کرد:

  • پردازنده‌های مرکزی (CPU)
  • پردازنده‌های گرافیکی یا همان کارت گرافیک (GPU)‌
  • مدار مجتمع دیجیتال برنامه‌پذیر (FPGA)
  • مدارهای مجتمع با کاربرد خاص (ASIC)

استخر استخراج یا استخر ماینینگ (Mining Pool) 

استخر استخراج (Mining Pool)، محلی مجازی است که جامعه‌ای از ماینرها هر کدام قدرت پردازشی دستگاه‌های خود را در آنجا با یکدیگر ادغام می‌کنند تا شانس خود را برای سودآوری در ماینینگ افزایش دهند. از آنجایی که رقابت بر سر حل کردن مسائل پیچیده ریاضی در شبکه بیت کوین بسیار زیاد است، ماینرها قدرت پردازشی خود را در استخر استخراج متمرکز می‌کنند.

هش ریت (HashRate) 

هش ریت (HashRate) یا هش پاور (Hash Power) معیاری برای اندازه‌گیری عملکرد یک دستگاه ماینر است. به عبارت دیگر هش ریت، میزان سرعتی که یک ماینر موفق به حل هش‌ می‌شود تا پاداش دریافت کند را نشان می‌دهد. در روند استخراج بیت کوین، بلاک‌های حاوی تراکنش‌های تاییدشده، پیش از اضافه شدن به بلاک چین می‌بایست هش شوند. به روند هش شدن بلاک‌ها نیز هشینگ (Hashing) می‌گویند. در شبکه بیت کوین، مفهوم هش ریت یا هش پاور که در فارسی از آنها با عناوین نرخ هش و قدرت هش یاد می‌کنیم، از جمله مهم‌ترین و اساسی‌ترین مفاهیم قلمداد می‌شوند. دلایل زیادی در این میان وجود دارند که باعث اهمیت بالای نرخ هش در شبکه بیت کوین می‌شوند و در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

Whale (نهنگ)

اصطلاح نهنگ برای توصیف افرادی به ­کار می­‌رود که تراکنش‌­هایی با حجم بسیار بالا انجام می‌­دهند و دارایی زیادی در بازار دارند. حجم زیاد معامله‌­هایی که توسط وال­‌ها انجام می­‌شود، بر قیمت ارز دیجیتال در بازار تاثیر می­‌گذارد. به­ طور کلی، استراتژی­‌هایی که توسط افراد وال به­ کار می‌­رود، تاثیر زیادی بر وضعیت بازار ارز دیجیتال دارد که این تاثیرات می‌­توانند مثبت یا منفی باشند.

Market Cap (ارزش بازار)

ارزش بازار یا مارکت کپ از ضرب قیمت فعلی ارز دیجیتال موردنظر در تعداد کل ارزهای در گردش بدست می‌آید. رمزارزها بر اساس ارزش بازار رتبه دهی می‌شود. ارزش بازار ارز دیجیتال موردنظر را می‌توانید در سایت coinmarketcap بررسی کنید. برای مثال، در حال حاضر مارکت کپ بیت کوین، حدود 350 میلیارد دلار است و در رتبه ۱ در بین رمزارزهای دنیا قرار دارد.

CandleStick (کندل استیک )

کندل استیک که به اصطلاح نمودار شمعی نیز به آن گفته می‌شود، نموداری است که در آن قیمت‌های بالا و پایین، باز شدن و بسته شدن یک دارایی در یک بازه زمانی مشخص نشان داده می شود.

Stop loss (حد ضرر)

سرمایه‌گذاران اغلب با هدف افزایش قیمت سهم یا ارز دیجیتال اقدام به خرید آن می کنند و بعد از خرید قیمت آن بالا خواهد رفت اما در بازارهای سرمایه روند حرکتی قیمت در هر لحظه در حال تغییر می باشد. در نتیجه باید در پایین قیمت خرید خود یک محدوده‌ای در نظر بگیرید. به این محدوده قیمتی که برای خروج در نظر می‌گیرید حد ضرر می‌گویند.

HODL (نگهداری ارز دیجیتال به مدت طولانی)

اصطلاح HODL در واقع هم ‌معنی واژه HOLD (به معنی نگه‌داشتن) در زبان انگلیسی است. این اصطلاح زمانی به وجود آمد که یکی از کاربران سایت بیت کوین تاک، پیام «I’m holding» را منتشر کرد.

Pump & Dump (پامپ و دامپ)

زمانی که گروهی از سرمایه‌گذاران تصمیم بگیرند قیمت رمزارزها را به صورت مصنوعی افزایش یا کاهش دهند، پامپ و دامپ اتفاق می‌افتد. برخی از سرمایه‌گذاران زمانی که قیمت یک رمزارز پایین است، اقدام به خرید می‌کنند. سپس، با تبلیغات و اخبار دروغین باعث افزایش قیمت می‌شوند (پامپ) و به دیگران اعلام می‌کنند که الان بهترین زمان خرید است. بنابراین، تقاضا برای آن رمزارز زیاد می‌شود و سرمایه‌گذاران سودجو ارزهای خود در بالاترین قیمت می‌فروشند. بعد از مدتی، قیمت ها کاهش پیدا می‌کند (دامپ) و افراد بی تجربه بخشی از سرمایه خودشان را در این بازار از دست می‌دهند.

Bear Market (بازار خرسی)

این اصطلاح با توجه به شکل دست‌های رو به پایین خرس هنگام مبارزه به­ وجود آمده است (بازار نزولی). بازار خرسی به بازاری گفته می‌­شود که درآن قیمت‌ها  روندی رو به پایین و نزولی دارند و فروشنده ها زیاد و فروش در بازار زیاد اتفاق می افتد وبه اصطلاح عرضه زیاد اتفاق می افتد، در این حالت کاربران بیشتر تمایل به فروش ارز ها را دارند.

Bullish Market (بازار گاوی)

مانند اصطلاح بازار خرسی، این اصطلاح با توجه به شکل شاخ‌های رو به بالای گاو هنگام مبارزه به­ وجود آمده است که در بازار هم به همین منظور استفاده می‌شود (بازار صعودی). در صورتی که بازار روند صعودی داشته باشد، سرمایه‌گذاران با اطمینان خاطر معامله انجام دهند و امید به افزایش قیمت­‎‌ها وجود داشته باشد، بازار گاوی ایجاد می‌شود.

دائو (DAO)

دائو اصطلاحی آشنا در دنیای ارزهای دیجیتال است که مخفف عبارت Decentralized Autonomous Organization به سازمان‌های خود مختار غیر متمرکز گفته می‌شود. اصطلاح دائو نوعی رویکرد در اداره سازمان است که در آن هر عضوی از مجموعه فارغ از جایگاه و سمت، حقی یکسان در ایجاد تغییرات به عهده دارد. دائوها قراردادهای هوشمندی هستند که بیشتر آن‌ها بر روی بلاک چین اتریوم اجرا شده‌اند؛ اما هر بلاک چینی که از فناوری قراردادهای هوشمند پشتیبانی کند، می‌تواند میزبان یک دائو باشد.

دیفای (DeFi)

کلمه DeFi مخفف کلمه Decentralized Finance به سیستم مالی غیر متمرکز اطلاق می‌شود که که شامل دارایی‌های دیجیتال، پروتکل‌ها، قرارداد‌های هوشمند و نرم‌افزار‌های غیرمتمرکز بر بستر بلاک چین است. دیفای به هر ابزار مالی مانند قرارداد هوشمند یا DAO گفته می‌شود که از فناوری بلاک چین برای دور زدن موسسات واسطه استفاده می‌کند. دیفای از فناوری پشت ارز دیجیتال بیت کوین الهام گرفته شده است و به نهادهای گوناگون اجازه می‌دهد تا نسخه‌ای از تاریخچه معاملات را نگهداری کند که این‌گونه دیگر تراکنش‌ها توسط منبع مرکزی کنترل نمی‌گردند.

شاردینگ

یعنی تقسیم یک پردازش بزرگ به پردازش‌های کوچک‌تر؛ فرض کنید قصد تکمیل یک جورچین ۱,۰۰۰ تکه را دارید. به جای آن که تمام ۱,۰۰۰ تکه را روی میز بریزید و شروع به چیدن آنها کنید، می‌توانید آنها را بر اساس رنگ تکه‌ها جدا کنید و سپس کار تکمیلش را انجام دهید. این دسته‌بندی باعث می‌شود بررسی تکه‌هایی که برای بخش خاصی هستند، آسان‌تر و سریع‌تر باشد. شاردینگ راهکاری است که بار پردازش را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم می‌کند و به این طریق، ظرفیت و سرعت شبکه را افزایش می‌دهد. شاردینگ به‌ عنوان راهکاری ارائه شده است که به‌ لحاظ تئوری می‌تواند با کمترین هزینه، به چالش‌های مقیاس‌ پذیری بلاک چین غلبه کند. واژه شارد (Shard) به‌ معنای تکه یا قطعه است و شاردینگ از لحاظ واژگانی به تکه‌ تکه یا قطعه‌ قطعه کردن یک چیز گفته می‌شود

Market Volume

مجموع  حجم معاملات یک ارز در مدت ۲۴ ساعت یا یک شبانه روز است. حجم معاملات ۲۴ ساعته مقدار توکن هایی که در مدت ۲۴ ساعت خریدوفروش می شوند را نشان می دهد.

Liquidity (نقدشوندگی)

لیکوییدیتی (لیکوئیدیتی – Liquidity) معیار سنجش آسودگی تبدیل یک دارایی به پول نقد یا دارایی دیگر است در واقع  تبدیل آسان دارایی ها به یکدیگر نقدشوندگی یا لیکوئیدیتی می گویند نقدشوندگی جزو مفاهیم تاثیر گذار ارز دیجیتال است.

Circulating Supply (عرضه در گردش)

به تعداد کوین‌ها یا توکن‌هایی که به‌شکل عمومی در دسترس و در گردش هستند اشاره دارد. به عبارت دیگر، تعداد واحد ارزهای دیجیتال که به شکل عمومی عرضه شده و در گردش است را Circulating Supply می‌گویند.

Maximom Supply (عرضه ی حداکثر )

حداکثر  تعداد توکن هابی که می‌تواند برای یک ارز دیجیتال وجود داشته باشد (عرضه شود ) وقتی که یک کوین به تعداد حداکثر عرضه خود برسد، دیگر آن رمزارز نمی‌تواند بیشتر تولید یا استخراج شود و در آن زمان به Maximom Supply خود می رسد.

کلام آخر

برای ورود به هر بازار مالی در ابتدا نیازمند کسب اطلاعات در آن زمینه  هستید، تا عملکرد مطلوب را به دست بیاورید. بازار ارز دیجیتال در صورت داشتن دانش و آگاهی، بازار پر سود و رو به رشدی می‌باشد.نکته‌ی آخری که به آن تأکید می‌کنیم این است که هیچ‌گاه تمام سرمایه‌ی‌ خودتان را وارد بازار ارز دیجیتال نکنید و از گرفتن تصمیمات عجولانه و احساسی بپرهیزید. امیدواریم که این مقاله برایتان مفید بوده باشد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

1 دیدگاه در “آشنایی با اصطلاحات پر کاربرد بازار ارزهای دیجیتال”

  1. وفا صابرزاده بهمن 20, 1401

    الریز اریماسین دردیمه دین بی مطلبی دی

یک نظر اضافه کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 % تخفیف ویژه تابستانی جهت شرکت در دوره های تبریز فایننس